Kanske har du nyligen haft sotaren eller brandskyddskontrollanten på besök – och känner dig trygg i att eldstaden är både rengjord och kontrollerad utifrån eventuella sprickbildningar eller dylikt? Men att elda tryggt och säkert handlar också om det egna handhavandet. Det finns några punkter du kan tänka lite extra på. Ett vanligt riskmoment, särskilt mörka och kallar vinterkvällar, är att man råkar elda lite för hårt. För mycket ved och för intensiv eld kan göra eldstaden eller rökkanalen överhettad, så att strålningsvärmen antänder kringliggande material. Ett inledande tips är därför att undersöka vad som anges i bruksanvisningen för din eldstad. Varje eldstad har sin rekommenderade gränsnivå – vanligen max 3 kg ved i timmen. En annan tumregel är att låta eldstaden vila lika länge som du använt den. Elda två timmar – vila två.
Att tänka på vid vedeldning i lokaleldstad:
Har du rätt ved?
Veden ska vara torr (ca 18% fukthalt). Den bör vara lagrad torrt och luftigt minst ett år (inte under en presenning). Den ska också vara “lagom stor” – kapad i lämplig längd och kluven. Vid upptändning krävs ofta tändved d.v.s. stickor och tunnare vedträn.
Lär känna din eldstad – och se till att ha rätt mängd förbränningsluft
När du eldar gäller det att ha koll på eldens syretillförsel, så att det är lagom mängd. Förbränningsluften regleras på olika sätt i olika eldstäder. Lär känna din egen eldstad. Har du bruksanvisning tillgänglig är det bra att ta del av den. Utöver punkterna i inledningen på denna sida, se gärna videolänkar här intill med steg-för-steg hur du tänder den perfekta brasan – och hur du håller den vid liv.
I händelse av soteld:
Läs även: